25. April 2024

Komunálni ekonómovia sa stretli v historickom centre Turca, na 39. odbornej konferencii AKE SR

Historické centrum Turca, mesto Martin, bolo v druhej polovici mája dejiskom ďalšieho z pravidelných stretnutí komunálnych ekonómov z rôznych kútov Slovenska. V poradí 39. odborná konferencia Asociácie komunálnych ekonómov (AKE) SR opäť nastolila horúce témy a aktuálne otázky finančného manažmentu samospráv. Odpovede priniesol atraktívny dvojdňový program, počas ktorého so svojou odbornou prezentáciou vystúpil výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Ing. Jozef Turčány, zástupkyňa Odboru štátnej pomoci Ministerstva financií SR, predstavitelia partnerských inštitúcií, zástupcovia bankového sektora ale aj mnohí ďalší hostia so zaujímavými a podnetnými informáciami.

“Program našich stretnutí – odborných konferencií – už 18 rokov zostavujeme tak, aby komunálnym ekonómom priniesli fundované odpovede na otázky, s ktorými sa dennodenne stretávajú pri zodpovednom plnení si svojich povinností. Ich úloha v samospráve je jednou z kľúčových a vyžaduje si neustály profesionálny rast a napredovanie,” skonštatovala prezidentka AKE SR Ing. Eva Balážová. PhD, ktorá privítala nielen členov Asociácie, ale aj významných hostí.

Úvodný programový blok konferencie otvoril výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Ing. Jozef Turčány. Komunálnym ekonómom tlmočil informácie z 26. snemu ZMOS, načrtol aktuálne otázky súvisiace s financovaním samospráv a očakávania v legislatíve, vrátane ich rizík.

O štátnej pomoci a jej procedurálnych aspektoch komunálnych ekonómov informovala RNDr. Zdenka Wunderová z Odboru štátnej pomoci rezortu financií. Nechýbali ani dôležité novinky a informácie zo strany zástupcov dlhoročných partnerov Asociácie ako aj zástupcov bankových inštitúcií, ekonómovia si vypočuli aj zaujímavú prednášku ako zvládať stres a emócie v konfliktných situáciách.

O tom, že konferencia je nenahraditeľným miestom výmeny vzájomných skúseností komunálnych ekonómov, svedčili nielen neformálne diskusie členov Asociácie, ale tiež informáciami nabitá debata o financovaní parkovania v mestách, ktorú viedol Ing. Miroslav Karpiš, aktívny člen Asociácie, vedúci ekonomického oddelenia na Mestskom úrade v Kežmarku. Komunálni ekonómovia si tak mohli priamo porovnať riešenia z praxe jednotlivých samospráv a zároveň získať cenné poznatky, čo je vždy prvoradým cieľom odborného fóra AKE SR.

Odbornej časti konferencie predchádzalo zasadnutie Valného zhromaždenia, ktoré sa zaoberalo správou o činnosti Rady asociácie, úlohami na ďalšie obdobie, hospodárením v minulom roku aj návrhom rozpočtu na rok 2015. Valné zhromaždenie zároveň odsúhlasilo volebný poriadok nastávajúcich volieb členov Rady asociácie a kontrolnej skupiny. Tie sa uskutočnia počas jubilejnej 40. konferencie AKE SR, ktorá sa bude konať na jeseň, 15.-16. októbra 2015 v Podbanskom a všetkých hostí na nej nepochybne opäť čakajú tie najaktuálnejšie informácie, týkajúce sa finančného manažmentu miest a obcí.